Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cykoria w boczku zapiekana pod beszamelem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cykoria 2
cebula 1
masło 2 łyżka
mleko 1,5 szkl
mąka 2 łyżki
imbir
sól
pieprz
jajko 1
koper
oregano
feta 100 g
boczek wędzony 8 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Cykoria w boczku zapiekana pod beszamelem

Cykorie przeciąć na pół wyciąć głąb, w garnku zagotować wodę, włożyć cykorię
do wrzątku,wyłączyć ogień i na chwilę pozostawić do sparzenia, wyjąć ostrożnie na cedzak i osączyć.
Każdą połówkę owinąć w dwa plasterki boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i mieszając rózgą dolewać mleko. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Sos zdjąć z ognia i zmiksować blenderem doprawić imbirem, solą i pieprzem.
Lekko przestudzić, wbić jajko i dobrze wymieszać.

Zalać cykorię w boczku i posypać pokruszonym serem wymieszanym z koperkiem i oregano.
Zapiekać ok 35 min w temp 200 st

Ja cykorię podałam z kluseczkami gnocchi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak