Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki drożdżowe do barszczu

5.0
(36)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg.
drożdże 5 dag
masło 250 g 1 szt.
śmietana 12% 0,5 szklanki
jaja 2 szt
ocet 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sól do smaku
kminek 2 łyżki
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki drożdżowe do barszczu

Drożdże rozpuszczamy w ciepły mleku, wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, 1 jajo, miękkie masło. Przyprawiamy solą i cukrem, dodajemy ocet i dokładnie wszystko mieszamy. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Następnie na stolnicę posypaną mąką układamy ciasto drożdżowe, wycinamy dowolne paluszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch paluszków smarujemy rozmąconym jajkiem , posypujemy kminkiem i pieczemy 15 min w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 01.10.2013 12:58
świetny przepis, na pewno wypróbuję
M. Monroe 11.02.2013 22:12
rzeczywiście z tym barszczem, to nie zawsze jest ochota na oklepane dodatki - nowość dla mnie ')
Magda24 06.02.2013 22:12
pyszne z kminkiem
czekoladka_m 06.02.2013 21:50
:) Wyglądają jak ciasteczka;)
KasiaK90 06.02.2013 20:48
pyszniutkie!
jolanta19 06.02.2013 18:44
super
Karolcia12 06.02.2013 18:32
super, na pewno wypróbuje na tłusty czwartek
Katarzyna40 06.02.2013 18:29
paluszki są po prostu pyszne i warto je sporządzić smacznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak