Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaronowa sałatka z ogórkami chili i mortadelą.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron 250 g
mortadela 250 g
majonez
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
cebula czerwona 2 sztuki
ogórki 1 chili

Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowa sałatka z ogórkami chili i mortadelą.

Makaron (użyłam kolorowego makaronu świderki)ugotowałam trochę wcześniej w osolonej wodzie.Przełożyłam odcedzony makaron do miski.Ogórki odsączyłam,odcedziłam z zalewy i pokroiłam w kosteczkę(tradycyjnie niespecjalnie równą).Mortadelę i cebulkę także pokroiłam w kostkę.Przełożyłam pokrojone warzywa i mięso do makaronu.
Dołożyłam do wszystkich składników majonez.Dodałam sporej ilości słodkiej mielonej papryki i lubczyku.Wymieszałam wszystko dokładnie.Doprawiłam solą i pieprzem do smaku i jeszcze raz zamieszałam i skończone.
Sałatka jest wyrazista w smaku,przyjemnie pikantna.Składniki świetnie do siebie pasują,łączą się.Jest sycąca,jak to zwykle bywa w przypadku makaronowych sałatek.Można też zrobić taką sałatkę w wersji bezmięsnej zastępując wędlinę żółtym serem i też będzie smacznie.Jak ktoś ma smaka na pikantne i dobrze doprawione to jest to dobra opcja dla niego.Jest to sałatka zarówno ekspresowa,co ekonomiczna,a przede wszystkich smakowita.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 14.02.2013 20:26
mniam :)
Rafał10 14.02.2013 14:49
pychota, uwielbiam !
gosia56 14.02.2013 14:06
napewno dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak