Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasteczka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 kg
cukier biały 1 szklanka
cukier brązowy 1/2 szklanki
kakao 2-2,5 łyżki
jajko 2 sztuki
sól 1 łyzeczka
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
cynamon 1/2 łyzeczka
czekolada 6 startych kostek
esencja waniliowa 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasteczka

margarynę należy rozgrzać tak by miała postać płynną ( na małym ogniu).
Dodać do niej kolejno składniki i dokładnie mieszać tak aby miały postać jednolitą. Masa może być troszkę rzadka ( to nic), jeżeli komuś to aż tak bardzo przeszkadzało może dodać 3 zamiast 2,5 szklanki mąki.Dodajemy kakao- mieszamy.

Do smaku dodać startą na tartce czekoladę, można tak jak napisałam dodać do smaku także rodzynki. Ja tak robię.

NA blachę posmarowaną oleją należy za pomocą łyżki wykładać ciasto (tak by masa była wysoka, nie rozlana- ciasteczka jeszcze urosną)- czasem osobom które robią pierwszy raz łączą się ciasteczka w jedno dlatego nie należy ich zbyt gęsto koło siebie kłaść.
Następnie nastawiamy ciasteczka w piekarniku w temp. około 180 stopni.

Można także masę podzielić na dwie części i do 1 dać czekoladę, do drugiej rodzynki. wtedy wychodzą dwa rodzaje ciasteczek. Z orzechami także dobrze smakują.

Pieczemy około 20 minut , zresztą każdy zauważy jak już będą gotowe, dlatego należy je sprawdzać podczas pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 30.05.2013 21:34
i do tego kawka
czekoladka_m 14.02.2013 20:36
2,5 KG mąki??

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak