Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
masło 100 g
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
śmietana 5 łyżkek
pieczarki 200 g
pietruszka zielona
sól
pieprz
cebula biała 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z pieczarkami

Farsz ; Cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać obrane i pokrojone pieczarki. Kiedy woda z pieczarek wyparuje, dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać 2 łyżki śmietany oraz 1 całe jajko. Na koniec wsypać zieloną , pokrojoną pietruszkę.

Ciasto ; mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, miękkie masło, śmietanę. Zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyjąć cienko rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Umieszczać je w foremkach do pieczenia małych babeczek. Na każdą babeczkę nałożyć po łyżce farszu. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 15.02.2013 09:55
fajne babeczki
Pomocnik 15.02.2013 09:20
smaczne
jasiek 14.02.2013 23:11
wspaniała przystawka
Marcinkemp 14.02.2013 23:00
Fajne, lubię babeczki na słono
kasiaw 14.02.2013 22:42
świetny przepis a babeczki wyśmienite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak