Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piaskowa babka

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 200 g
cukier 100 g
jajko 3
mąka pszenna 150 g
mąka ziemniaczana 150 g
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: piaskowa babka

Kroki postępowania

1
W jednej misce ucieramy miękkie masło, stopniowo dodajmy cukier i pojedynczo żółtka. W osobnej misce mieszamy obie mąki: pszenną z ziemniaczaną i wsypujemy do utartego masła, ucieramy mikserem na wolnych obrotach.
Krok 1 - piaskowa babka foto
2
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Krok 2 - piaskowa babka foto
3
Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy babkę ok. 55 min w 160 stopniach.
Krok 3 - piaskowa babka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 10.02.2013 20:19
na pewno jest bardzo smaczna, wolę takie niż z kremem
tessinka 10.02.2013 19:43
lubię :)
Ola1984 10.02.2013 18:39
Fajna :)
Magda24 10.02.2013 18:36
pyszne ciasto- do kawy :)
Małgorzata106 10.02.2013 18:32
super
Sisterskitchen 10.02.2013 18:31
pychota
babajaga1969 10.02.2013 18:24
lubię taka babkę
ewka1978 10.02.2013 18:19
bardzo lubię
aginaa 10.02.2013 18:11
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak