Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tłusty barszcz czerwony

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

włoszczyzna 1 opakowanie
czosnek 4 ząbki
cebula 2
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
przyprawy
buraczki 1 kg
sok z cytryny połówka
ocet 10 % 3 łyżk
majeranek 2 łyżki
koncentrat z buraków 3-4 łyżki
skrzydełka z indyka 1 kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Tłusty barszcz czerwony

Skrzydło z indyka myjemy (może być kilka skrzydełek z kurczaka lub buda drobiowa na zupę), wrzucamy do garnka z gorącą wodą (ok.3 litry), solimy ok. 1 dobrej łyżeczki, dodajemy pieprz czarny i ziołowy, liść laurowy oraz inne przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę imbiru. Gotujemy na wolnym ogniu i zbieramy szumowiny. Po ich zebraniu dodajemy obrane warzywa - ok. 3 marchewki, duża pietruszka, kawałek selera, 1 cebula i z 3 ząbki czosnku. Gotujemy wszystko jeszcze ok. 50 minut na wolnym ogniu.

W tym czasie obieramy buraczki, myjemy, kroimy w ćwiartki. Zalewamy wodą tak, by zakrywała je woda. Również dodajemy cebulę, 1-2 ząbki czosnku, pół łyżeczki soli, wlewamy sok z cytryny i gotujemy ok. 20-30minut. Ma ok. 10 minut przed zakończeniem gotowania wlewamy 2 łyżki octu. Po tym czasie przecedzamy, zostawiając wywar z buraczków.

Gdy rosół się ugotuje, przecedzamy go. Doprawiamy czysty rosół majerankiem i ponownie przegotowujemy. Jeśli lubimy majeranek to go zostawiamy, jeśli nie, to zbieramy go małym sitkiem. Dodajemy wywar z buraczków oraz z 3-4 łyżki kupnego koncentratu z buraczków. Gotujemy. W tym czasie doprawiamy wg smaku solą, pieprzem, papryką czerwoną, by był dość ostry, ja jeszcze dość często dodaje jeszcze łyżkę soku z cytryny oraz małą octu. Nie zagotowujemy, tylko doprowadzamy prawie do stanu zagotowania.

Podawać czysty lub z uszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.03.2013 19:17
bardzo smaczny
SylwiaMagdaSabin 11.02.2013 11:30
dużo teraz piję takiego barszczu
jozefinach 11.02.2013 11:20
Uwielbiam barszcz.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak