Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek w chlebku

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe
kiełbasa swojska 40 dag
cebula 2
czosnek ząbki 4
zakwas na żur 300-400 ml
jajko 4
śmietana 30%
przyprawy
podgrzybki suszone 3 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek w chlebku

Kroki postępowania

1
Kupujemy małe chlebki ( u mnie po 1,20zł sztuka), ścinamy górę, a następnie ręką wydrążamy całą ośródkę
Krok 1 - Żurek w chlebku foto
2
Ośrodkę odrzucamy, bo nie bedzie nam już potrzebna, pozostawiamy miseczki i góry.
Krok 2 - Żurek w chlebku foto
3
Chlebki pieczemy przez 15 minut w temp 180 stopni, dzięki czemu będą sztywne i nie namiękną od zurka, ktory się wleje.
Krok 3 - Żurek w chlebku foto
4
Do garnka wkładamy żeberka wieprzowe, zalewamy przynajmniej 2 litrami wody i gotujemy (uzupełniamy braki wody), doprawiamy zielem angielskim, lisciem laurowym, solą i pieprzem - po godzinie żeberka wyjmujemy i wrzucamy namoczone grzyby. Kiełbasę kroimy w grubsze plastry i na niewielkiej ilości oleju przesmażamy ją razem z cebulą pokrojoną w kostkę i czosnkiem pokrojonym w plastry - dodajemy do wywaru. Do wywaru wlewamy zakwas na żur, tak aby uzyskać ulubiony stopień kwasowości, dodajemy sporo majeranku
Krok 4 - Żurek w chlebku foto
5
Gotowy żurek delikatnie zabielamy śmietaną (dałem może 0,5 szklanki na cały garnek). Gorący żur nalewamy do chlebków i wkładamy ćwiartkę ugotowanego na twardo jajka.
Krok 5 - Żurek w chlebku foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 26.04.2014 20:23
Lubię żurek a tak podany super :)
migotka28 10.02.2014 22:27
fajne te małe chlebusie
IwonaDD 03.12.2013 09:13
bardzo fajny przepis
erym 17.10.2013 09:12
kurcze nie widzialam nigdzie tych chlebkow...
Alex_M 18.04.2013 08:59
uwielbiam żurek w chlebku!! :)
Aannkaa82 05.03.2013 21:38
Jejku wygląda niesamowicie, podobno taki żurek wchlebie smakuje dużo lepiej ale ja niestety jeszcze nie próbowałam.
caralajna 12.02.2013 07:36
fajnie wygąda tak podana zupa
mufinka79 11.02.2013 18:55
W sam raz na Wielkanoc :)
Hanna5 11.02.2013 15:41
muszę kiedy wypróbować
Krzysztof15 11.02.2013 14:58
super
Botwinka 11.02.2013 14:49
bardzo smacznie wygląda
Miki 11.02.2013 14:43
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak