Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekany kalafior w sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 szt.
szynka gotowana 10 dkg.
mleko 1 szkl.
śmietana 30% 1/2 szkl.
żółtko jajek 2 szt.
parmezan starty 10 dkg.
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
bułka tarta pikantna 3 łyżki
papryka czerwona kawałek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
tymianek
cukier
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekany kalafior w sosie

kalafior umyć i ugotować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru na półmiękko,odcedzić podzielić na różyczki i wymieszać z pokrojoną w kostkę szynką,naczynie żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką a następnie włożyć wymieszany kalafior z szynką.Na patelni stopić łyżkę masła dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę,wlać zimne mleko cały czas mieszając zagotować i odstawić z ognia,żółtka rozkłócić ze śmietaną dodać do sosu i dokładnie wymieszać,wsypać połowę startego sera przyprawić do smaku gałką muszkatołową,solą oraz pieprzem wymieszać i polać kalafior,posypać po wierzchu pozostałym serem i tartą bułką,obłożyć wiórkami masła i zapiec w temp.180st.ok.25min.Udekorować tymiankiem i cienkimi paskami papryki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 19.02.2013 18:36
takiego jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak