Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta ziemniaczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl.
margaryna 2/3 kost.
sól szczypta
śmietana gęsta 2 łyżki
Nadzienie:
jajko 2-3 szt.
ziemniaki 1/2 kg.
cebula
śmietana 12% 3/4 szkl.
pomidory suszone w zalewie 1 sł.
czosnek 2-3 ząbki
Bazylia suszona Prymat
Majeranek suszony Prymat
sól
czarne oliwki bez pestek 2 łyżki
rokpol 20 dkg.

Przepis i sposób przygotowania na: tarta ziemniaczana

najpierw przygotować ciasto do tarty,na stolnicę wysypać mąkę,sól,dodać margarynę i całość posiekać nożem,dodać śmietanę szybko zagnieść ciasto,schłodzić w lodówce przez 30min.ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach na półtwardo,obrać je i pokroić w plasterki,cebulę i czosnek obrać posiekać,oliwki osączyć i także posiekać wymieszać z cebulą i czosnkiem,rokpol pokroić w plasterki,schłodzonym ciastem wyłożyć dno i boki wysmarowanej średniej tortownicy,na cieście układać kolejno warstwy ziemniaki,rokpol i suszone pomidory,każdą warstwę posypać cebulą z oliwkami,ziołami,pieprzem i solą ale nie za dużo bo ser jest dość słony,po wierzchu polać śmietaną wymieszaną z jajkami i upiec w temp.180st.ok.godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 03.10.2013 07:34
chętnie wypróbuję
Wafelek2601 15.08.2013 11:10
Bardzo dobra
Seba 27.04.2013 10:40
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak