Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z pieczarkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
jajko 1 szt
cebula 1 szt
mleko 3/4 szkl
pieczarki 15 dag
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
bułka czerstwa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Bułki rwiemy na mniejsze kawałki. Zalewamy je roztrzepanym w mleku jajkiem. Odstawiamy do momentu aż wchłoną mleko.
Krok 1 - Knedle z pieczarkami foto
2
Pieczarki oczyszczamy i kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę rumienimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy do niej pieczarki i lekko podsmażamy.
Krok 2 - Knedle z pieczarkami foto
3
Do namoczonej bułki dodajemy pieczarki, mąkę i przyprawiamy. Wyrabiamy masę. Odstawiamy ją na 10 minut. Formułujemy z niej kulki i lekko obtaczamy w mące.
Uwaga ciasto będzie się trzymać trochę rąk dlatego robiąc kulki najlepiej ręce co chwilę oprószać mąką.
Krok 3 - Knedle z pieczarkami foto
4
Kulki wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy do 20 minut. Podajemy do sosów i mięs.
Krok 4 - Knedle z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 04.02.2014 07:32
Chętnie bym skosztował :)
Adam/ZUB3R 07.08.2013 21:48
wyglądają smacznie
IZABELA29 01.08.2013 08:55
smaczniutki obiadek
Papryczka 23.07.2013 14:14
super są te knedelki
Sylwia26 18.02.2013 10:44
ślinka leci
Anula 18.02.2013 09:24
Ciekawy pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak