Przepis i sposób przygotowania na: Wiejska
Maszynką do mięsa mielimy je , używając sitka ok 1 cm. Nastęmnie mielimy słoninę używając o połowe mniejszego sitka. Następnie obieramy czosnek i wyciskamy je za pomocą wyciskacza do czosnku. Łączymy z mięsem, dodajemy peklosól oraz pieprz. Następnie dłońmi dokładnie mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencję , a masa będzie odchodziła od dłoni.
Wymoczone osłonki napełniamy mięsem ściśle, by nie tworzyły się przestrzenie. co ok 20 cm obkręcamy kiełbase tworząc w ten sposób nowe pętko.
Tak przygotowaną kiełasę wędzimy w rzadkim dymie przez ok 35 minut w temp 55-60 stopni, następnie w dymie gęstym przez 60-65 minut.
Wędzenie tra kilka godzin.
Drzewo do wędzenia:bukowege, z grabu, wiązu, dębu, akacji, śliwy, jabłoni, gruszy i klonu.