Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser jabłkowy z kruszonką na ciepło

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłko 4
masło 1 łyżka
jajko 2
cynamon
cukier puder 2 łyżki
orzechy włoskie 4 łyżki
kruszonka
masło
cukier
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Deser jabłkowy z kruszonką na ciepło

Kroki postępowania

1
Na 4 porcje: Oddzielam białka od żółtek i zaczynam miksować aż się porządnie zetną. Następnie dodaję łyżkę cukru pudru i dalej mieszam. W tam czasie jabłka myję, obieram i kroję w kosteczkę i następnie smażę na patelni na maśle. Po chwili gdy zaczyna się robić papka jabłeczna dodaję cynamon i łyżkę cukru pudru. Mieszam i podgotowuję. Herbatniki rozkruszam na drobne okruchy. 4 naczynia żaroodporne do pieczenia smaruję od środka margaryną. Na dno wsypuję po równo herbatniki. Na to kładę masę jabłeczną. Na to pokruszone orzechy. Następnie kładę ubitą piankę z białek.
Krok 1 - Deser jabłkowy z kruszonką na ciepło foto
2
Na samą górę daję kruszonkę. Wyrabiam palcami energicznym ruchem cukier, masło (najlepiej dość twarde i zimne) i mąkę razem. Często obsypuje palce mąką aby sie nie kleiło. Gdy widzimy że kruszonka jest zbyt kleista można dodać mąki lub cukru. Taką kruszonkę wykładam na wierzch deseru. Posypuję wierzch również cynamonem. Piekę w temp 180C przez jakie 15-20 minut.
Krok 2 - Deser jabłkowy z kruszonką na ciepło foto
3
Uwagi: Deser pod wpływem pieczenia strasznie rośnie robią wielkiego puchatego grzybka i nieco wylał się poza naczynie. Jeden deser również "pękł" - mam na myśli grzybka - i nieco się zapadł. Pozostałe 3 bez zarzutu ładnie się trzymały. Deser jest dość słodki - można dodać mnie cukru pudru.
Krok 3 - Deser jabłkowy z kruszonką na ciepło foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 25.04.2013 20:03
Ale bym zjadła taki deserek, super!
jozefinach 02.03.2013 12:54
Jabłkowy deser prezentuje się bardzo smakowicie.
mysza75 20.02.2013 00:22
Schrupałam go oczami :-)
Poison1988 19.02.2013 10:32
wygląda pysznie :)
-Natka- 18.02.2013 22:31
Cudny deserek, a jabłka na ciepło są bardzo pyszne.
tessinka 18.02.2013 21:16
ciepły deserek...pychotka
gosia1988 18.02.2013 20:50
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak