Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne ze szpinakiem i mascarpone

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 450 g
przecier pomidorowy 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
bazylia 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
czosnek 3 ząbki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
szpinak mrożony 400 g
serek mascarpone 4 łyżki
sos beszamelowy 400 ml
sos beszamelowy 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem i mascarpone

Z podanych składników ułożyłam 4 warstwy w foremce 20 x 30 cm. Do głębszej patelni przełożyć przecier pomidorowy, lekko podgrzać, dodać mięso. Razem dokładnie wymieszać i podsmażać. Dodać zioła prowansalskie, bazylię, sól , pieprz oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Ponownie wymieszać, dodać krojone pomidory z puszki i dusić ok 10 minut. Szpinak przełożyć do rondla i rozmrażać na małym ogniu. Następnie dodać czosnek , przyprawy oraz 2 czubate łyżki mascarpone. ( można dodać więcej - ja miałam tylko tyle:)) Na nie żaroodpornego naczynia ułożyć makaron , polać sosem beszamelowym, wyłożyć 1/3 mięsa i przykryć serem. Kolejna warstwa jest taka sama. W warstwie 3 mięso zastąpić szpinakiem. Ostatnią czwartą warstwą jest mięso przykryte serem. Całą foremkę przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temp 180 stopni. Następnie odkryć folię i zapiekać jeszcze 10 minut. Podałam z pieczywem czosnkowym i sałatą. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmors 28.02.2013 09:56
Często robię lazanię dlatego oddaję głos na ten przepis
Janina 28.02.2013 09:56
Zawsze lasagne sa pyszne
ewka1978 27.02.2013 17:51
pyszna z takimi dodatkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak