Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lopatka pieczona w cebuli i winie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 1 ząbek
pieprz do smaku
wino wytrawne 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: lopatka pieczona w cebuli i winie

Kroki postępowania

1
w związku z małymi usterkami dotyczącymi ucinania składników poniżej niezbędne składniki:


łopatka wieprzowa 1 kg
1 cebula biała
1 ząbek czosnku
papryka słodka do smaku
sól do smaku
pieprz czerwony do smaku
200 ml wina wytrawnego

Mięso myjemy, a następnie nacieramy solą, papryką czerwoną i zostawiamy na około 2h w lodówce, następnie układamy w naczyniu do pieczenia,
Krok 1 - lopatka pieczona w cebuli i winie foto
2
Mięso posypujemy cebulą oraz przeciśniętym czosnkiem, zalewamy winem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni na około 90 minut,
Krok 2 - lopatka pieczona w cebuli i winie foto
3
pod koniec pieczenia odkrywamy mięso by ładnie się przyrumieniło z góry.
Krok 3 - lopatka pieczona w cebuli i winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 23.02.2014 22:20
Bardzo rzadko piekę mięso z winem, ale uważam, że warto, jest pyszne
Magda24 03.03.2013 20:49
bardzo dobry i smaczny kawał mięsa :)
Janina 03.03.2013 19:44
takie swojskie pieczone jest najlepsze
Gracer 03.03.2013 15:46
wygląda pysznie takie pieczone mięsiwo
babajaga1969 03.03.2013 15:33
bardzo smaczne mięsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak