Przepis i sposób przygotowania na: kopytka
Powinno być ok. 1,2kg ugotowanych ziemniaków.
Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę pszenną i ok. 3-4łyżek mąki ziemniaczanej oraz jajko. Ciasto wyrobić i doprawić solą. Gdyby było bardzo klejące, dosypać ok. 3-4 łyżek mąki pszennej i małą łyżkę ziemniaczanej.
W garnku zagotować osoloną wodę.
Ciasto podzielić na kilka porcji i każdą z nich uformować w długie ruloniki ok. 2cm średnicy podsypując stolnicę mąką i następnie pościnać je pod ukosem. Wrzucić na wrzątek odpowiednią ilość wg wielkości garnka i gotować ok. 3-4 minuty po wypłynięciu na wierzch od czasu do czasu delikatnie mieszając. Wyłowić cedzakiem.
Kluski można podać polane tłuszczem, lub odczekać aż trochę przestygną i odparują i przesmażyć je na zrumienionym boczku.
Ilość - wychodzi ok. 2 dużych i pełnych talerzy kopytek.