Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kopytka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,2 kg
mąka pszenna 250 g
mąka ziemniaczana 70 g
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: kopytka

Ziemniaki klasy B-C (mączyste) ugotować na miękko, ostudzić i zemleć.
Powinno być ok. 1,2kg ugotowanych ziemniaków.

Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę pszenną i ok. 3-4łyżek mąki ziemniaczanej oraz jajko. Ciasto wyrobić i doprawić solą. Gdyby było bardzo klejące, dosypać ok. 3-4 łyżek mąki pszennej i małą łyżkę ziemniaczanej.

W garnku zagotować osoloną wodę.
Ciasto podzielić na kilka porcji i każdą z nich uformować w długie ruloniki ok. 2cm średnicy podsypując stolnicę mąką i następnie pościnać je pod ukosem. Wrzucić na wrzątek odpowiednią ilość wg wielkości garnka i gotować ok. 3-4 minuty po wypłynięciu na wierzch od czasu do czasu delikatnie mieszając. Wyłowić cedzakiem.

Kluski można podać polane tłuszczem, lub odczekać aż trochę przestygną i odparują i przesmażyć je na zrumienionym boczku.
Ilość - wychodzi ok. 2 dużych i pełnych talerzy kopytek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

haniaa 09.06.2013 09:15
Mi też ogólnie nie za bardzo wychodzą - myślę, że to dużo zależy od ziemniaków i dobrania dobrej proporcji mąki ziemniaczanej :)
pestka 03.03.2013 10:46
przyrządzam podobnie, ale bez skwarków
Adamorek 24.02.2013 11:16
uwielbiam takie
leonowie 24.02.2013 11:11
uwielbiam kopytka ale nie wychodzą mi:)
Pyszota 24.02.2013 10:55
pycha
Pyszota 24.02.2013 10:55
pycha
noninka77 24.02.2013 10:42
najlepiej smakują odsmażane :))
gottrina 24.02.2013 10:26
znakomite kopytka
Ania28 24.02.2013 10:21
pycha Ja robię bardziej na słodko - prawiej jak leniwe pierogi
angelika14 24.02.2013 10:09
uwielbiam kopytka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak