Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z krewetkami, chili, czosnkiem i pietruszką
Makaron al dente, krewetki podduszone w delikatnym czosnkowym maśle, a wszystko okraszone świeżo siekaną pietruszką i odrobiną chili, która doda potrawie wyrazistości. Ten przepis na makaron z krewetkami użytkownicy pokochali za prostotę i efekt końcowy. Sprawdź jak przyrządzić to danie!
1.Krewetki odmrażamy i osuszamy na papierowym ręczniku, a jeżeli używamy świeżych krewetek musimy je obrać z pancerzyka, usunąć żyłkę - jelito, opłukać pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć.
2.Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu - około 6-7 minut, odcedzamy.
3. Do garnka o grubym dnie wkładamy masło i czekamy aż się rozpuści. Wrzucamy posiekany czosnek i smażymy chwilkę, uważając by się nie przysmażył - musi się zeszklić. Następnie wrzucamy oczyszczone krewetki i pokrojone lub posiekane chili. Smażymy kilka minut do czasu aż krewetki staną się różowe, co chwilę mieszając zawartość garnka. Dodajemy odcedzony makaron spaghetti, doprawiamy do smaku solą i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Całość dokładnie wymieszać, by makaron pokrył się masłem.
Smacznego!