Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z kurczakim, fasola i pestkami słonecznika
Sos czosnkowy: w blenderze zmiksować czosnek, 1 łyżkę majonezu, jogurtu i oliwę z oliwek. Gdy czosnek zmiksuję się na gładko (nie będzie wyczuwalny) dodać resztę jogurtu i majonezu. Do kieliszka wsypać zioła i zalać niewielką ilością gorącej wody (tak aby pokryła zioła), zostawić na minutę i połączyć z sosem. Całość dokładnie wymieszać.
Na rozgrzaną, suchą patelnie wrzucić pestki słonecznika, prażyć przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż pestki zaczną się rumienić.
Patelnie (najlepiej o nieprzywierającej powłoce) rozgrzać na palniku, wrzucić kurczaka, smażyć 5 minut- mieszając, aby zarumienił się z każdej strony.
Na talerzach (półmisku) układać sałatę, pokrojonego pomidora (pół pomidora na porcję), pokrojone ogórki (2 na porcję), fasolę ( wypłukaną z zalewy i odsączoną), kurczaka. Całość polać przed podaniem sosem czosnkowym i posypać pestkami słonecznika.
Smacznego!