Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy do cannelloni i lazanii

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1/4 kostki
mąka pszenna 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
mleko 1/2 litra
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy do cannelloni i lazanii

Masło roztopić w rondelku. Na to wrzucić mąkę i smażyć na złoty
kolor. Następnie wlać mleko i energicznie mieszać gotując na małym
ogniu. Dodać sok z cytryny oraz dwie szczypty gałki muszkatołowej. Do
smaku przyprawić solą i pieprzem. Im dłużej gotujemy sos tym bardziej
gęstnieje, jednak najbardziej gęstą konsystencję osiąga się po wystudzeniu. Sos bardzo łatwo się przypala dlatego ważne jest aby cały
czas mieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak