Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka na solonych krakersach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krakersy 1 opakowanie
mleko 1 litr
masło 1 kostka
mąka pszenna 1 szklanka
cukier kryształ 1 szklanka
żółtko jajek 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka na solonych krakersach

W blaszce rozkładamy warstwę krakersów.
Do sporego naczynia wsypujemy mąkę, zalewamy częścią mleka i mieszamy, dodajemy żółtka.
Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
Kiedy mleko będzie się gotować, zestawiamy je z ognia, wlewamy masę mączno jajeczną , mieszamy dynamicznie a potem jeszcze chwilę gotujemy.
Ciepłą masę wylewamy na krakersy, od razu przykrywamy wierzchnią warstwą ciastek.
Zostawiamy do ostygnięcia a potem wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 06.04.2013 08:40
super pomysł:) wygląda przepysznie
Rafał10 06.03.2013 08:48
Idealny kawałek ciasta :D
justys759 05.03.2013 23:10
mmm uwielbiam ten smak...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak