Przepis i sposób przygotowania na: " Kruche ciasteczka daktylowo - kokosowe "
Mieszamy z mąką oraz 2 łyżkami kokosu.
Masło , 100 g cukru pudru , cukier wanilionowy , jajko i odrobinę soli miksujemy na jednolitą masę.
Łączymy z mąką z kokosem i pokrojonymi daktylami.
Zagniatamy ciasto i owinięte folią wkładamy na ok. pół godziny do zamrażarnika.
Po tym czasie wyciągamy ciasto i tworzymy z niego wałek o grubości ok. 3 cm i kroimy na plasterki (ok. 1 cm )
Delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20 min w 180 st. C.
Z pozostałego cukru pudru pudru i soku pomarańczowego robimy lukier.
Upieczone ciasteczka maczamy po bokach w lukrze i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.