Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lees Sourdough - chleb na zakwasie

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni razowy 240 gram
woda 280 gram
mąka żytnia 90 gram
sól 11 gram
mąka chlebowa 390 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Lees Sourdough - chleb na zakwasie

W dużej szklanej misce, drewnianą łyżką wymieszać zakwas z wodą, następnie dodać mąkę pszenną i żytnią. Dokładnie wszystko wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie, dodać sól i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Ciasto jest lekko lepkie. Zagniecione przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 i 1/2 godziny do wyrośnięcia, w połowie ciasto złożyć. Po upływie całego czasu uformować kulę i odstawić ciasto na 20 minut. Następnie uformowany bochenek złączeniem do góry, wkładamy do koszyczka lub durszlaka wyłożonego ściereczką obsypaną mąką i odstawiamy na kolejne 2 i 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni razem z blachą wyłożoną papierem. Na gorącą blachę wyłożyć ostrożnie chleb, naciąć bochenek ostrym nożem na ok. 1-2 mm. Po włożeniu chleba, spryskać wodą ze spryskiwacza ścianki piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec ok 25 minut, uważając by nie spiec za bardzo skórki chleba. Po upływie wyznaczonego czasu wyłączyć piekarnik i zostawić chleb w piekarniku jeszcze przez 10 minut, by skórka się ładnie wysuszyła. Wyłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 06.11.2013 11:09
taki chlebek to sztuka upiec
marta1221 21.05.2013 14:02
bardzo chętnie bym zjadła taki chlebek :)
Klausia 25.03.2013 15:12
świetny ten Twój chlebek :)
fotoviderek 19.03.2013 09:56
Swojski chlebek najlepszy :)
pajbek 14.03.2013 08:24
Proszę o kromeczkę :-)
14.03.2013 08:10
a jak zrobic zakwas
Katarzyna40 13.03.2013 21:45
ooo coś idealnie na mój gust
Anna152 13.03.2013 18:08
bardzo lubie
Alex_M 13.03.2013 09:25
wspanialy chlebek :)
EnoBeno 13.03.2013 08:39
świetny przepis
kasienka23 13.03.2013 07:20
świetny chlebek, a znasz może przepis na dobry zakwas?
ONY_za_kare 12.03.2013 23:24
pyszny chlebek!
magdziorka6 12.03.2013 21:46
domowy chlebek najleprzy
Karolcia12 12.03.2013 21:45
bardzo chętnie zjadłabym ten chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak