Przepis i sposób przygotowania na: Keks bananowy
Keks bananowy to ciasto, które szybko się przygotowuje. Dlatego przepis na keks bananowy warto zapamiętać i wracać do niego, gdy spodziewamy się gości, planujemy święta lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego.
1. Banany rozgniatamy dokładnie w misce, do której następnie dodajemy jajka i roztopione, ostudzone masło. Dokładnie mieszamy
2. W drugiej misce, mieszamy z sobą składniki suche.
3. Do "mokrych" składników dodajemy suche i delikatnie je mieszamy tak, żeby składniki delikatnie się z sobą połączyły.
4. Dodajemy przygotowane wcześniej bakalie.
5. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, posypując je orzechami włoskimi i cukrem trzcinowym.
6. Pieczemy 60 min w 180 stopni C, około 10 minut przed końcem przykrywając folia aluminiową blachę, żeby nie spalić orzechów.