Przepis i sposób przygotowania na: Calzone z pieczarkami, żółtym serem i salami
2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na około 5 minut przed końcem smażenia dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i salami. Doprawiamy do smaku.
3. Przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem, oregano i czosnkiem granulowanym.
4. Ciasto dzielimy na 6 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Placki smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy przygotowany farsz, posypujemy startym serem i zlepiamy jak pieroga.
5. Gotowe calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy rozbełtanym jajkiem i nakłuwamy widelcem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez około 20 min.