Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka jajeczna z pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
ryż 2 szklanki
pieczarki 20 dag
masło 3 łyżeczki
mąka 1 łyżka
bulion 0,5 szklanki
śmietana 12% 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku
masło do smażenia grzybów
żółtko jajek 1 szt
parmezan 2 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka jajeczna z pieczarkami

Ryż gotujemy na sypko. Jajka gotujemy w koszulkach wbijając je na wrzącą wodę. Pieczarki /w sezonie mogą być świeże maślaki/ oczyszczamy, przesmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z ugotowanym ryżem. Z masła /3 łyżeczki/ i mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją bulionem i ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje.Następnie wlewamy śmietanę wymieszaną z żółtkiem i mocno podgrzewamy ale nie zagotowujemy.Naczynie żaroodporne natłuszczamy i na dnie układamy ryż z grzybami. Na ryżu układamy jajka, wszystko zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy ok. 20 min. w temp. ok. 170 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 22.03.2013 00:32
zapowiada się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak