Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Popapraniec

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 6 sztuk
mąka pszenna 1.5 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
suchy mak 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 1/4 szklanki
Krem:
masło 20 dag
budyń waniliowy 1 sztuka
mleko 1.5 szklanki
cukier puder 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Popapraniec

Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
kilka suszonych śliwek
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka

Białka jajek ubić na sztywno w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do uzyskania bardzo sztywnej piany, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami do masy jajecznej delikatnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na trzy i kolejno do każdej porcji dodać kakao, mak i wiórki kokosowe. Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i pasami kolejno lać ciasto.
Piec w temp do 180 st około 30 min.
Krem:
Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń ma powstać gładki krem.

Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie i posmarować dżemem, ale tak aby zostało nam około 3 łyżek dżemu na nim rozsmarować 3/4 całej masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, ciasto na górze ułożyć odwrotnie jak to na dole.
Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i na nim tylko przesmarować pozostały dżem ( ma być tylko miejscami), następnie posypać śliwkami pociętymi w cienkie paseczki i polać miejscami rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem.
Ja ciasto posypałam dodatkowo makiem i wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 24.05.2013 19:21
bardzo pysznie wyglada
Iwona32 08.05.2013 14:50
bardzo dobre...
tomek18 11.04.2013 10:56
bardzo apetyczny ten popapraniec
muffina 22.03.2013 20:14
haha ciasto super musi być dobre ale nazwa czaderska z tym sie jeszcze nie spotkałam;D
miki47 22.03.2013 10:13
fajny przepis
Monika-twin 22.03.2013 09:45
popaprane ciasto-pozytywnie :)
wiola333 22.03.2013 09:44
bardzo smaczny przepis
Paolcia 22.03.2013 09:41
smakowite :)
2milutka 22.03.2013 09:21
nazwa wymiata:) fajne ciasto...
kasienka23 22.03.2013 09:20
fajna nazwa, a ciasto wygląda przepysznie!
Megg 22.03.2013 08:46
wygląda bardzo apetycznie :)
Agnieszka-87-25 22.03.2013 08:02
bardzo ładnie wygląda to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak