Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 400 g
otręby żytnie 50-70 g
otręby owsiane 2-3 łyżki
zakwas mieszany 300 ml
woda 400 ml
sól 1 łyżeczka
drożdże suche 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach

Kroki postępowania

1
Mąkę, otręby, suche drożdże i sól wymieszać w misce, wlać zakwas wymieszany z ciepłą wodą (jeśli zakwas jest bardzo gęsty - zmniejszyć jego ilość na rzecz wody). Dobrze wyrobić przez kilka minut, podsypując ew. odrobiną mąki, aż ciasto będzie dość zwarte, ale miękkie i lekko rozlewające się na boki. Dobrze wyrobione zacznie odchodzić od brzegów naczynia.
Może pozostać dość klejące, ale już nie dosypywać mąki.
Wierzch ciasta obsypać otrębami lub odrobiną mąki, nakryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż wyraźnie podrośnie.
Krok 1 - Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach foto
2
Wyrośnięte ciasto przegnieść usuwając nadmiar gazu, przełożyć do dużej keksówki posmarowanej smalcem i posypanej otrębami.
Wypełnić formę nie bardziej, niż do połowy głębokości.
Ponownie nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30-90 minut, aby lekko ruszyło.
Czas zależy od aktywności zakwasu, drożdży oraz temperatury otoczenia.
Krok 2 - Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach foto
3
Wstawić foremkę do piekarnika nagrzanego na 200*C, a pod formę postawić naczynie z wodą.
Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170-180*C i dopiec przez około 40-45 minut.
Chleb po upieczeniu wyjąć z foremki, ułożyć na kratce i pozostawić do ostygnięcia w nagrzanym piekarniku.
Krok 3 - Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 11.04.2013 08:36
najlepszy własny chleb
Monika58 23.03.2013 22:17
pyszny i zdrowy chlebuś
Anna133 23.03.2013 17:51
nie ma to jak naturalny chleb
w mojej kuchni 23.03.2013 17:16
smacznie i kusząco się prezentuje...
IwonaDD 23.03.2013 15:10
zazdroszczę talentu i cierpliwości do chleba - wspaniały ci wyszedł
EWI 23.03.2013 13:53
bardzo fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak