Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka faszerowana pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

golonki 1 szt
cebula 2 duże szt
czosnek 2 ząbki
rozmaryn 1 szczypta
tymianek 1 szczypta
ziele angielskie 6 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
miód 1 łyżeczka
marchew 1 szt
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
pieczarki 5 szt
bulion 1-1,5 z golonka

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka faszerowana pieczarkami

Golonkę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, czosnku, listka laurowego i marchewki. Gdy będzie miękka sprawdzamy czy łatwo odchodzi kość od mięsa, jeśli tak to golonkę wyjmujemy z rosołu i odstawiamy do ostygnięcia. 2 duże pieczarki kroimy w drobna kostkę, pół cebuli i czosnek siekamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy będą już usmażone odstawiamy. Z mięsa usuwamy kość - jeśli jest mięso miękkie kość powinna łatwo odejść. Nożem podważamy skórę na kości i przesuwamy nóż wokół kości od góry do dołu. Tak odciętą kość od mięsa po prostu wysuwamy. Ostrożnie do mięsa nakładamy łyżeczką do herbaty pieczarki. Dół golonki (cieńszą część) zapinamy wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną w plastry cebulę, czosnek, rozmaryn i tymianek podlewamy wywarem z golonki wkładamy mięso, dodajemy miód i dusimy ok 40 minut. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w plastry marchew i resztę pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 26.06.2013 00:03
muszę spróbować , super wygląda
ajres 23.05.2013 12:18
pysznie wyglada
IlonaAlbertos 16.05.2013 21:56
Goloneczka? Pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak