Przepis i sposób przygotowania na: sernik z makiem
Ciasto:
250 g mąki
2 żółtka
150 g cukru pudru
150 g margaryny
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 puszka masy makowej
Wszystko razem dokładnie zagniatamy i rozprowadzamy po dnie blaszki. Następnie rozprowadzamy masę makową.
Masa serowa:
1 kg sera
4 jajek
budyń waniliowy
50 g masła
cukier do smaku
garść rodzynek
dowolny aromat
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ucierać z cukrem i serem. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać białka delikatnie mieszając. Całą masę wlać na wcześniej wyłożoną masę makową. Piec około 45 min w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu i wystygnięciu polewamy czekoladą.