Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowo-porowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por (biała część) 3 szt
cebula 2 szt
koncentrat pomidorowy 5 łyżek
przyprawa do zup 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
Goździki całe Prymat 3 szt
rodzynki 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowo-porowy

Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Por oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i por, mieszając szklimy a następnie wlewamy 3-4 łyżki wody i dusimy na małym ogniu. Po 4-5 min. wlewamy koncentrat pomidorowy rozprowadzony w szklance wrzątku. Dodajemy także sparzone i odsączone rodzynki, mieloną paprykę i zioła prowansalskie /lub przyprawę do dań włoskich/. Mieszamy i dusimy jeszcze ok. 10 min. Sos ten polecam szczególnie do paluszków rybnych - obsmażamy je z obu stron na złoty kolor, układamy w naczyniu, zalewamy sosem i odstawiamy na 24 godz. do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Boska_Agatka 01.04.2013 22:30
mniam mniam smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak