Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajski kurczak z bakłażanem, mleczkiem kokosowym i limonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczka 1-2 szt.
bakłażan 1 szt.
mleko kokosowe 100-150 ml
limonka 1 szt.
Imbir mielony Prymat do smaku
cebula 0,5-1 szt.
czosnek 2 ząbki
miód 1 łyżka
sos sojowo grzybowy 2-3 łyżki
olej sezamowy 2-3 łyżki
sól 1-2 łyżeczki
sok z cytryny 1-2 łyżki
pieczarki 3-4 szt.
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tajski kurczak z bakłażanem, mleczkiem kokosowym i limonką

Kurczaka pokroić w kostkę, dodać miód, sos sojowo-grzybowy, sok i skórkę otartą z limonki, zmiażdżony czosnek i łyżkę oleju sezamowego. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin do lodówki. Bakłażana obrać, pokroić na kawałki, posypać obficie solą i polać sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny. Odsączonego z marynaty kurczaka wrzucić na rozgrzany olej sezamowy, podsmażyć. Wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, gdy się zeszkli dodać pokrojone na plasterki pieczarki. Dusić na małym ogniu. Bakłażana opłukać z nadmiaru soli i wrzucić na patelnię. Dodać mleko kokosowe i marynatę z kurczaka. Dusić aż bakłażan będzie miękki. Doprawić do smaku mielonym imbirem i chili. Podawać z ryżem lub chińskim makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 23.05.2016 23:48
pomieszanie różnych smaków! Super!
eliza135 06.11.2012 11:18
ekstra pomysł
malami1 24.09.2012 22:58
bardzo aromatyczne, pyszne!
Kate131 18.10.2011 10:43
smaczny
iwona332 10.05.2011 10:34
super
agnieszka189 04.05.2011 09:38
ciekawy smak
mehia 14.08.2010 05:59
niezłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak