Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z piwem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkalnki
masło roślinne 1/2 kostki
jajko 6 sztuk
cukier puder 1/3 szkalnki
jabłko 1 sztuka
cynamon 1-2 łyżeczki
imbir 1/3 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
Anyż nasiona Prymat 1/3 łyżeczki
piwo ciemne karmelowe szkalnka
goździki mielone 1/2 łyżeczki
orzechy włoskie 3/4 posiekane
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z piwem

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając dodawać po jednym żółtku, piwo, mąkę wymieszaną z sodą.
Z białek ubić pianę .Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
Do ciasta dodać przyprawy, orzechy oraz jabłko, wymieszać.
Na koniec połączyć ciasto z pianą z białek najlepiej drewnianą łyżką.
Przełożyć do dwóch form keksowych albo jednej okrągłej tortownicy i piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni. Po upieczeniu przełożyć na drewnianą deskę i przykryć lnianą ściereczką. Trzymać w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota_31_ 02.04.2013 14:00
ciekawy przepis
Marta1986 02.04.2013 13:23
z piwem jeszcze nie robiłam:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak