Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DŻEM Z ŻURAWINY HODOWLANEJ

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 3/4 szklanki
cukier 20 dag
żurawina 2 hodowlana

Przepis i sposób przygotowania na: DŻEM Z ŻURAWINY HODOWLANEJ

Żurawinę opłukać, a następnie włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Gotować aż zmiękną owoce lub też prawie się rozpadną, a woda wyparuje. Dopiero pod koniec dodać cukier i jeszcze smażyć przez jakiś czas.
Słoiki i zakrętki wyparzyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni C przez 10 minut. Bardzo gorącą żurawinę wkładać do gorących słoików i oczywiście na gorąco zakręcać.
UWAGA ! Tych słoiczków nie trzeba już pasteryzować. Z porcji tej żurawiny wychodzą 4 słoiczki po dżemie. SMACZNEGO !!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 10.03.2014 21:04
najlepszy dżem domowy
IwonaDD 16.02.2014 10:27
pyszny dżem!
Alex_M 05.12.2013 10:29
świetny domowy dżem!
tatiana2 01.10.2013 14:07
w sam raz do smażonego oscypka :)
aisza1 01.09.2013 07:23
uwielbiam żurawinę
Łukasz15 30.08.2013 22:06
Nie ma to jak domowy dżem
Adam/ZUB3R 20.08.2013 09:02
smaczny dżem
w mojej kuchni 01.07.2013 12:55
zdrowy dla nerek i dróg moczowych
Granita 20.05.2013 21:25
wyśmienity!uwielbiam...
Pietruszka 17.05.2013 10:15
fajny przepis
adelajda 02.04.2013 20:17
domowe najlepsze !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak