Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowo-krówkowe
Kroki postępowania
mąka 1/3 szklanka
kakao 1 łyżka
jaja 4 sztuki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
cukier 3/4 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
poncz:
kawa rozpuszczalna 1 szklanka
masa budyniowa:
mleko 2 szklanki
masło 25 dag
żółtka 4 sztuki
cukier 1/2 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mleko skondensowane
nutella 10 dag
dżem z czarnych porzeczek 40 dag
kakao
herbatniki około 40 sztuk
Przygotować biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Na końcu dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie wymieszamy. Formę do pieczenia smarujemy margaryną i posypać bułką tartą. . Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Studzimy, przekrawamy na pół tak, aby powstały dwa blaty. Jeden blat biszkoptu nasączamy połową ponczu. Rozsmarowujemy dżem.
Na dżemie rozsmarowujemy ok. ⅓ masy budyniowej.