Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowe rogaliki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
dżem z czarnej porzeczki 0,5 szklanki
białko 1 szt
mąka do podsypania
Polewa:
mleko gorące 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki kopiaste
kakao 2 łyżki kopiaste
masło 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowe rogaliki

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i kroimy na trójkąty - możemy zrobić 4-8 większych sztuk lub większą ilość małych rogaliczków. Na każdym trójkącie kładziemy porcję dżemy z czarnej porzeczki lub innego ale raczej polecam o kwaskowym smaku.
Zwijamy formując rogaliki.
Krok 1 - Ekspresowe rogaliki foto
2
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i pieczemy ok. 15-20 min. Odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy polewę: do rondelka wlewamy mleko i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i mieszając rozpuszczamy. Kiedy składniki się połączą rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy przesiane kakao i energicznie, dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Ekspresowe rogaliki foto
3
Rogaliki ozdabiamy polewą czekoladową i odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 3 - Ekspresowe rogaliki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 26.03.2013 09:58
bardzo smaczny przepis
Noruas 25.03.2013 23:57
Podoba mi się :) Zwłaszcza czekolada i ekspresowość, porywam :)
Renataj 25.03.2013 23:53
Zapomniałam dopisać, że przed upieczeniem rogaliki na wierzchu smarujemy rozmąconym białkiem.
Zdzisław 25.03.2013 23:20
smaczne, łatwe do zrobienia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak