Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z pianką brzoskwiniową

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 szt
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka z czubkiem
woda 5 łyżek
Pianka:
galaretki brzoskwiniowe 2 op
cukier 1 łyżka
śmietana kremówka 4 szklanki
sok brzoskwiniowy 0,75 szklanki
galaretka brzoskwiniowa 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z pianką brzoskwiniową

Biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy porcjami cukier. Gdy już prawie całkowicie się rozpuści i będzie mało wyczuwalny /ciągle ubijając/ dodajemy po jednym żółtku i na końcu wlewamy po łyżce wody. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i porcjami przesiewamy wprost do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie mieszamy np. długą łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C i pieczemy przez ok. 30 min. Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy piankę: do rondelka wlewamy 1,25 szklanki wody i 0,75 szklanki soku brzoskwiniowego /zalewy od brzoskwiń z puszki/, zagotowujemy i rozpuszczamy w tej "mieszance" dwie galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem a następnie dodajemy tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy i przekładamy piankę na wystudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki. Ostatnią galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do schłodzenia. Brzoskwinie kroimy na plastry i układamy na piance, zalewamy tężejącą galaretką. wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 08.04.2013 01:05
bardzo smaczne ciasto
Monika58 27.03.2013 11:28
takie deserowe ciasto jest bardzo dobre
wiola333 27.03.2013 09:05
bardzo smaczny przepis
Ania321 27.03.2013 09:03
coś pysznego :)
Piter 31 27.03.2013 08:35
Do porannej kawki i nie tylko.
bietka 27.03.2013 08:33
wygląda pysznie :)
Boska_Agatka 27.03.2013 07:12
świetny przepis polecam serdecznie
marcia7 27.03.2013 01:36
idealne ciacho na święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak