Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Najprawdziwsze" Ciasto marchewkowe :)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier kryształ 310 dkg
olej roślinny 350 ml
mąka tortowa 390 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
orzechy włoskie 1 garść
marchewki 5 szt-średnich
serek topiony śmietankowy duży 1 szt
masło 1/2 kostki
cukier puder 300 dkg
cukier wanilinowy 1/2 op
cytryna 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: "Najprawdziwsze" Ciasto marchewkowe :)

Ciasto:
5 jajek i 310 dkg cukru ubić
dodać 350ml oleju słonecznikowego,
dosypać 390 dkg mąki tortowej,
1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody i 2 łyżeczki cynamonu.

Na koniec dodać garść drobno posiekanych włoskich orzechów i 5 startych
marchewek.
Wyłożyć ciasto na okrągłą formę i piec 1 godzinę w piecu rozgrzanym do 180C.


Polewa:
1 serek (ważne: serek Philadelphia) utrzeć, dodać ½ kostki roztopionego masła,
potem dosypać 300 dkg cukru pudru i ½ cukru wanilinowego oraz odrobinę
wyciśnietej świeżej cytryny.

Masę wyłożyć na wierzch przestudzonego ciasta.

Kroić w trójkąty, najlepiej podawać ze świeżymi truskawkami.

Polecam, rewelacja!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 27.03.2013 21:43
ja tez robilem nie raz- uwielbiam
Konczi 27.03.2013 21:26
ciasto marchewkowe - to jest to !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak