Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i cukinią

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
masło 3 łyżki
grzyby leśne 50 dag
cukinia 1 szt mała
mleko 0,5 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej
masło do grzybów
bulion drobiowy 0,5 szklanki
natka pietruszki 3 łyżki
żółty ser starty 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i cukinią

Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i ciepłe przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce.Dodajemy masło, mleko, natkę pietruszki i ucieramy na jednolitą masę. Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby i obsmażamy na rumiano. Dodajemy 5 łyżek bulionu, przykrywamy i dusimy prawie do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię myjemy, kroimy w cienkie półplasterki i podsmażamy na suchej patelni po ok. 1-2 min. z każdej strony. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i na jego dnie układamy masę ziemniaczaną. Na niej grzyby wymieszane z cukinią. Pozostały bulion mieszamy z startym serem, zalewamy zapiekankę i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy ok. 20 min. Zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze ok. 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak