Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z czerwonych mirabelek na zimę

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mirabelki 2 kg
cukier 0,5 kg
cynamon kawałek 2 cm
cytryna 0,5 szt
woda 6 szklanek
wino białe półsłodkie 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z czerwonych mirabelek na zimę

Mirabelki myjemy i osuszamy. Wodę zagotowujemy z cukrem, mieszamy aż cukier się rozpuści. Wlewamy białe wino, dodajemy kawałek cynamonu, cienko skrojoną skórkę z cytryny oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Zagotowujemy.Kawałki cynamonu wyjmujemy. Mirabelki układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 20 min. w temp. 90 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał3 29.03.2013 06:48
polecam wygląda wyśmienicie
Zdzisław 29.03.2013 00:16
taki kompot samo zdrowie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak