Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mąka żytnia 1 szklanka
słonecznik łuskany 250 gram
drożdże 50 gram
sól 1 łyżka
woda 2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Kroki postępowania

1
Do dużej miski dodać 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklankę mąki żytniej oraz słonecznik (można dodać otręby, sienie lniane, pestki dyni, itp.).
Krok 1 - Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem foto
2
Wszystko razem mieszamy.
Krok 2 - Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem foto
3
Dodajemy sól i drożdże.
Wyrabiamy cisto dłońmi.
Krok 3 - Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem foto
4
Po wyrobieniu ciasta, zostawiamy je w misce, w której było wyrabiane.
Przykrywamy je ręcznikiem.
Krok 4 - Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem foto
5
Gdy ciasto wyrośnie , przeżucamy je na stolnice/stół w celu dalszego wyrabiania.
Podczas wyrabiania należy posypywać powierzchnię, na której znajduje się ciasto mąką - aby nie przywierało.
Krok 5 - Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem foto
6
Po ponownym wyrobieniu ciasta wkładamy je do naczynia, w którym ma zostać wypieczony chleb.
Naczynie należy wysmarować tłuszczem np. olejem.
Krok 6 - Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem foto
7
Wierzch ciasta należy posmarować białkiem bądź mlekiem.
Chleb wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok 75 minut.
Krok 7 - Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem foto
8
Gotowy chleb należy wyciągnąć z piekarnika do ostygnięcia.

Smacznego:)
Krok 8 - Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Suonatar 22.08.2015 14:22
Borgia, wybacz, że tak późno odpisuje aż mi wstyd, dawno tu nie zaglądałam :) Dziękuję za ciepłe słowa, cieszę się, że chlebek się udał, nie ma nic lepszego niż domowe jedzenie, zwłaszcza takie, w które włożyło się dużo pracy i serducha. Życzę Ci samych udanych smakołyków a dla męża jak najwięcej ziarenek :) Pozdrawiam gorąco :)
borgia 20.11.2013 18:04
Dominiko zrobiłam dzisiaj Twój chleb. I bardzo Ci dziękuję za ten przepis. Wyszedł super, choć nie do końca tak jak planowałam... bo, jak się dzisiaj okazało - zniknął mi słonecznik z lodówki ;). Mąż jest pasjonatem ziaren samych w sobie, więc przynajmniej tyle, że trochę dyni zostawił. A napisałaś, że można z dynią, więc z dynią było. Pycha. Zmieniłam ilość soli, dając 2 łyżeczki - bo mało jej używamy. Chleb i tak jest wyczuwalnie słony. Jeszcze raz dziękuję i gorąco polecam.
babi17 17.04.2013 19:19
fajny chlebuś
pestka 14.04.2013 19:45
nigdy nie piekłam chleba w domu, chyba muszę spróbować
Magda24 07.04.2013 18:56
jaki wspaniały wypiek
kasienka23 07.04.2013 16:54
fajny chlebek, ja będę piekła na zakwasie, ale ten przepis też chętnie wypróbuję!
PaniMISIOWA 07.04.2013 13:41
wspaniały chlebek
gosia561 07.04.2013 13:14
nie ma jak zdrowy domowy
Janina 07.04.2013 11:59
Bardzo smaczne-też piekę swojski chlebek
Mira85 07.04.2013 11:42
domowe pieczywo, uwielbiam, na pewno wypróbuje
Monika-twin 07.04.2013 11:37
ale dobry chlebek na pewno

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak