Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cepeliny

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki surowe 1/2 kg
ziemniaki ugotowane 1/4 kg
twaróg 40 dag
masło 1 łyżeczka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Cepeliny

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, ugotowane przecisnąć przez praskę, połączyć. Dodać mąkę, jajko, sól, wymieszać.Przetrzeć przez sito twaróg, ubić jajko, dodać łyżeczkę masła, estragon, sól i pieprz. Wymieszać. Z ciasta formować kule wielkości piłki tenisowej, spłaszczyć, nakładać farsz. Zakleić formując cepeliny w kształcie przypominającym piłkę do rugby. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Gotować 15-20 minut. Ugotowane cepeliny podawać z podsmażoną cebulą i śmietaną. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak