Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania timpano wersja 1

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron lazania 300 g
makaron falbanki 150 g
mięso mielone 300 g
groszek konserwowy 250 g
sos pomidorowy 100 ml
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
mleko 2% 250 ml
mąka pszenna 3 łyżki
sól do smaku
bazylia do smaku
oliwa 3 łyżki
ser gouda 250 g
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania timpano wersja 1

Kroki postępowania

1
Płaty makaronu obgotować. Na połowie oliwy podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso i chwilę dusić razem. Dolać sos pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano. Groszek ugotować ale ma być lekko twardy. W osobnym garnku w ugotować makaron falbanki, oczywiście al dente. Zetrzeć żółty ser.

Głębokie naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Ułożyć w środku płaty lazanii. Mają być ułożone w pionie, tak aby połowa każdego płata wychodziła poza naczynie. Na spodzie położyć dodatkowo kilka płatów, aby nigdzie nie został nawet kawałek niezasłoniętego miejsca. Na makaronie rozłożyć połowę mięsa i posypać 1/3 sera.
Krok 1 - Lazania timpano wersja 1 foto
2
Na warstwie sera ułożyć warstwę groszku. Na groszku rozłożyć ugotowany makron falbanki.
Krok 2 - Lazania timpano wersja 1 foto
3
Mąkę zrumienić na oliwie i rozrobić zimnym mlekiem- przygotować sos w stylu beszamelu. Zalać falbanki sosem beszamelowym. Ponownie ułożyć warstwę mięsa i groszku. Wszystkie warstwy posypywać ziołami, serem i doprawiać.
Krok 3 - Lazania timpano wersja 1 foto
4
Na koniec zwisające boki lazanii zwinąć do środka, i delikatnie docisnąć Z wierzchu posmarować lazanię oliwą. Piec w temperaturze 220-230 stopni przez około 35-40 minut.
Krok 4 - Lazania timpano wersja 1 foto
5
Po upieczeniu odwrócić naczynie żaroodporne i wyłożyć lazanie na półmisek- kroić jak tort.
Krok 5 - Lazania timpano wersja 1 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 15.11.2013 11:55
Polecam, to ulubiona lasagne mojego męża, który ogólnie nie lubi makaronów :)
borgia 15.11.2013 11:10
Ale mi się zamarzyło mieć i zjeść. Wygląda po prostu cudnie :)
jozefinach 23.05.2013 11:31
Bardzo oryginalny pomysł.
caralajna 16.04.2013 07:46
coś nowego, fantastyczny pomysł :)
Alex_M 13.04.2013 11:25
bardzo ciekawe :)
adelajda 09.04.2013 15:32
a to ciekawy przepis !
bogusia19 09.04.2013 11:13
super wyglada
Janina 09.04.2013 10:45
Bardzo smaczne
babajaga1969 09.04.2013 10:43
sprytnie i smacznie
Olga_SK 09.04.2013 10:37
cudownie wygląda! zachwycona jestem!
edi 09.04.2013 10:28
ale wspaniała;)
msmors 09.04.2013 10:12
ciekawy przepis
Beatris 09.04.2013 10:11
Podoba mi się Twój pomysł na lazanię. Szkoda, że nie dodałaś zdjęcia w przekroju.
Pyszota 09.04.2013 09:43
ale to rewelacyjnie wygląda
Łucja 09.04.2013 09:25
świetny pomysł!! pyszności!
ewka1978 09.04.2013 09:24
po prostu rewelacja
dodi 09.04.2013 08:52
normalnie cudo
kasienka23 09.04.2013 08:35
ciekawy pomysł, fajnie wygląda, ja zazwyczaj daję do lazanii dużo sosu także nie mogłabym jej tak kroić..
iwi 09.04.2013 07:33
Rewelacyjne danie.
aisoglam 09.04.2013 07:16
Ale ślicznie wygląda. Bomba!
Bernadeta1 09.04.2013 00:44
bardzo smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak