Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z jabłkami na kruchym cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 kg
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier 12 łyżek
mąka 3 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna lub masło 250 g
jaja 5 sztuk
sól
śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z jabłkami na kruchym cieście

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, podsmażamy z cukrem (12 łyżek) i cynamonem.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy szklankę cukru, pokrojoną w kostkę margarynę lub masło, żółtka, szczyptę soli na żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto.

Z ciasta urabiamy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min przed użyciem.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części (3/4 na spód, 1/4 na górę). 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Rozwałkowujemy większą część, wykładamy na posmarowaną formę. Nakłuwamy widelcem. Wstawić do lodówki na 10-15 min.

Wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy podsmażone jabłka. Na wierzch ścieramy 1/4 część ciasta na tarce na grubych oczkach.

Wstawić do nagrzanego do 175 st.C. piekarnika. Piec ok. 45 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 15.09.2013 22:31
Pyszne są takie szarlotki i do tego kawusia
marzencia2007 11.09.2013 02:01
też taki robię, proste i smaczne ciacho :)
ksylwka 21.04.2013 21:51
Mniam mniam, moje ulubione!
Monika58 04.04.2013 19:03
uwielbiam szrlotke
Luki 04.04.2013 18:10
super ciasto
Krzysztof15 04.04.2013 17:51
lubie bardzo taka
gusia1000 04.04.2013 17:36
Też taką piekę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak