Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka paryska
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Kostkę masła lub dobrej margaryny utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę ucierając dodawać po jednym jajku aż do skończenia,następnie wlać rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Delikatnie wymieszać ,wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blaszki o wymiarach 36/23 cm i piec około 25 min w temp 175* Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić dwa razy ( najlepiej ciasto upiec dzień wcześniej wtedy ładnie równomiernie się kroi).
Krem: Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, śmietanę zagotować zestawić z ognia dodać startą czekoladę mieszać aż się składniki połączą ,wstawić do lodówki na około 2 godziny.Gdy śmietana będzie dobrze schłodzona ubić ją na sztywno dodając śmietan fix
Przełożenie: Jeden blat posmarować dżemem wyłożyć porcję kremu przykryć drugim blatem ciasta wyłożyć krem na to blat ciasta i rozsmarować resztę kremu cienko i ozdobić wiórkami czekoladowymi startymi na tarce jarzynowej i rozetkami kremu czekoladowego.