Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek Wielkanocny 2

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 400 gram
margaryna 250 gram
cukier 200 gram
żółtko jajek 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
czekolada miętowa starta 100 gram
cukier puder 200 gram
białko 1/3 szt
sok z cytryny 2 łyżeczki
barwnik pomarańczowy 5 kropel
konfitura żurawinowa 200 gram
posypka kolorowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek Wielkanocny 2

Kroki postępowania

1
Na stół wsypałam mąkę zrobiłam w niej zagłębienie dodałam cukier łyżkę proszku do pieczenia żółtka i margarynę pokrojona w wiórka . Zagniotłam ciasto zawinęłam je w folie spożywczą i włożyłam do lodówki na 20 minut. Starcza na dwa średnie mazurki .
Krok 1 - Mazurek Wielkanocny 2 foto
2
Uformowałam prostokąt przygotowałam blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia i położyłam ciasto piekłam 25 minut w 170 stopniach.
Krok 2 - Mazurek Wielkanocny 2 foto
3
Brzegi mazurka udekorowałam lukrem pomarańczowym, środek wysmarowałam konfiturą różaną. Starłam czekoladę miętową i posypałam brzegi a w środek posypałam kuleczkami ozdobnymi :)
Krok 3 - Mazurek Wielkanocny 2 foto
4
Tak wygląda już zrobiony mazurek
Krok 4 - Mazurek Wielkanocny 2 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 14.04.2013 12:56
ślicznie udekorowany

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak