Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowe - piegusek

5.0
(64)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
masło 150 gramów
cukier puder 1 szklanka
jajka duże 4 sztuki
aromat rumowy kilka kropli
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe - piegusek

Kroki postępowania

1
Jajka ubijam z cukrem pudrem na pianę. Nie ma potrzeby rozdzielania żółtek od białek.
Krok 1 - Ciasto makowe - piegusek foto
2

Dodaję na przemian mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, mak (wcześniej przepłukany i wysuszony na sitku) oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Na koniec dodaję aromat. Masę cały czas miksuję na niskich obrotach.

Krok 2 - Ciasto makowe - piegusek foto
3
Ciasto przelewam do keksowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Ciasto makowe - piegusek foto
4

Ciasto piekę ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Sprawdzam patyczkiem, czy jest gotowe w środku. Upieczone ciasto wyjmuję z formy i oddzielam papier, aby ciasto nie zaparowało.

Krok 4 - Ciasto makowe - piegusek foto
5
Podaję pokrojone w centymetrowe kromki. Pieguska można polać z wierzchu polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Ciasto makowe - piegusek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukssowa 15.09.2018 12:58
Ciasto wyszło bardzo dobre, wszystkim smakowało. Na pewno powtórzę je jeszcze nie raz :) piekłam z 20 min dłużej niż podane jest w przepisie, a później polałam czekoladą
wyattearp 15.04.2013 13:12
CIASTO Z MAKIEM -REWELACJA
Magda24 14.04.2013 21:45
pyszne ciasto
Magula 14.04.2013 21:38
świetne ciasto, właśnie na takie mam ochote
babajaga1969 14.04.2013 21:35
takie ciasto z makiem jest pyszne
iwi 14.04.2013 21:21
Smakowite ciacho.
meg1984 14.04.2013 21:12
bardzo lubię z makiem ciasta
Olga_SK 14.04.2013 21:06
uwielbiam takie pieguski :)
Anna169Hosz 14.04.2013 21:05
Ja od czasu do czasu robię takie ciasto jako podkład do tortów:)
Juleczka20 14.04.2013 20:57
super ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak