Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salceson z dziczyzną

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka z dzika 1 kg
ogony wieprzowe 1 kg
golonka 1 tylna
nogi wieprzowe 4 duże
wątroba wieprzowa 1 średnia
płuca 1 kg
skóra ze słoniny 1 kg
głowa wieprzowa 1/2 szt.
ozory wieprzowe 2-3
Liść laurowy suszony Prymat 3-4
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
pieprz ziarnisty pełna łyżka
kolendra 1 łyżeczka
majeranek do smaku
ziele angielskie 10-15 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Salceson z dziczyzną

Głowę umyć, oczyścić i wymoczyć w zimnej wodzie, często ją zmieniając, aż wypłucze się krew.
Ugotować do miękkości i pozostawić w wywarze do przestygnięcia - wyjąć i owinąć w folię, aby nie wysychała.
W wywarze ugotować do miękkości płuca i ozory, a na koniec dołożyć wątrobę, pogotować 10 minut na minimalnym płomieniu, wyłączyć ogień, nakryć pokrywką i pozostawić do wystygnięcia.
W osobnym garnku ugotować golonkę, ogony, skórę i nóżki wieprzowe, aż zaczną odchodzić od kości - wystudzić i odcedzić.
Wywar przecedzić, postawić na małym ogniu, dodać pokrojoną w kostkę łopatkę z dzika i gotować do miękkości.
W miedzyczasie dodawać pokrojone mięso z golonki i nóżek, pokrojoną drobno wątrobę, oczyszczone i posiekane płucka i ozorki.
Doprawić wywar do smaku solą czosnkową i przyprawami (ja wkładam majeranek i ziarniste przyprawy w torebce jednorazowej i po wygotowaniu ją wyciągam) według własnego smaku.
Gotować razem na małym ogniu do chwili, aż pozostanie możliwie mało wywaru - tylko tyle, aby nieielką warstwą nakryał mięso.
Pozostawić garnek do ostygnięcia, ale pod przykryciem, a następnie przelać zawartość porcjami np. do szerokich plastikowych butelek z obciętymi szyjkami (wyłożonych spożywczymi woreczkami) - woreczki zakręcić szczelnie i pozostawić do zastygnięcia.
Kiedy całość skrzepnie, przełożyć woreczki do lodówki.

Salceson domowy nie jest trudny do wykonania, jednak jest dość czasochłonny i trzeba włożyć w jego przygotowanie sporo pracy.
Do formowania salcesonu można wykorzystać każde naczynie, z którego już po zastygnięciu będzie można łatwo wydobyć gotowy wyrób.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 07.03.2017 11:16
Mam nadzieję że będzie smakował :)
iziona 16.04.2013 19:31
Nigdy sama nie robiła, ale ostatnio się przerzucam na domowe wyroby więc przepis zapisuję :)
reniatka 16.04.2013 10:00
wow taki zrobiony samemu-mistrzostwo
wiola333 16.04.2013 09:52
kusząco brzmi i wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak