Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crumble jabłkowo-brzoskwiniowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 6 sztuk
mąka 1 szklanka
masło 100 g
cukier 1/3 szklanki
śmietana 30% 200 ml
cukier puder 1 łyżka
dżem morelowy 1/3-1/2 słoiczka domowego

Przepis i sposób przygotowania na: Crumble jabłkowo-brzoskwiniowe

Kroki postępowania

1
Jabłka umyć, obrać ze skórki, przekroić na 4 i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w dowolnej wielkości kawałki (im większe tym mniej się rozpadną podczas pieczenia).
Krok 1 - Crumble jabłkowo-brzoskwiniowe foto
2
Przełożyć jabłka do naczynia żaroodpornego, wyłożyć dżem. Wymieszać.
Krok 2 - Crumble jabłkowo-brzoskwiniowe foto
3
Zimne masło posiekać z cukrem i mąka aby utworzyć kruche ciasto. Schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Crumble jabłkowo-brzoskwiniowe foto
4
Ciasto pokruszyć w palcach lub zetrzeć na dużych oczkach tarki wprost na jabłka w naczyniu. Piec około 30 minut w 180stopniach.
Krok 4 - Crumble jabłkowo-brzoskwiniowe foto
5
Śmietanę ubić dodając cukru pudru. Lekko przestudzone crumble rozłożyć na talerze, podawać z bitą śmietaną.
Krok 5 - Crumble jabłkowo-brzoskwiniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 15.05.2013 23:12
fantastyczny przepis
Piter 31 02.05.2013 14:42
Rewelacja.
adelajda 18.04.2013 20:25
smaczny przepis !
gosia56 18.04.2013 17:16
napewno pycha
w mojej kuchni 18.04.2013 13:48
moje smaki z kruszonką
Dorota37 18.04.2013 13:39
Nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała :-)
mysza75 18.04.2013 13:27
Fajny przepis :-)
fotoviderek 18.04.2013 11:40
Pyszności u Alex :)
dodi 18.04.2013 10:18
fajny przepis
bogusia19 18.04.2013 10:06
super, super
David 18.04.2013 09:33
super deser
Laila2786 18.04.2013 09:29
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak