Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron swojski

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
jajko 5 jaj
sól do smaku 1 szczypta
woda 3 (gotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron swojski

Kroki postępowania

1
Mąkę wysypałam na stół zrobiłam w nim wgłębienie i wbiłam jaja wsypałam sól i zaczęłam wyrabiać ciasto aż powstała jednolita masa. Dodać odrobinę wody i zagniatać ciasto.
Krok 1 - Makaron swojski foto
2
Pokroiłam na mniejsze kawałki lekko ugniotłam ręką i maszynką do makaronu robiłam cienkie placki .
Krok 2 - Makaron swojski foto
3
Makaron nitki do rosołu jest idealny. Makaron posypywałam mąką aby się nie sklejał.
Krok 3 - Makaron swojski foto
4
Po ugotowaniu odcedziłam przelałam zimna wodą i gotowe .
Krok 4 - Makaron swojski foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 12.04.2013 08:51
Iza też robiłam ręcznie trochę grubszy mi wyszedł ale równie smaczny był jak ten :)
IZABELA29 12.04.2013 08:21
dla mnie lepszy jest krojony ręcznie jakiś taki smaczniejszy jest
Monika58 11.04.2013 09:45
pyszny, najlepszy taki domowy
joanna__s 10.04.2013 12:05
Uwielbiam domowy makaron. Moja babcia robiła tylko taki, w niedziele zawsze podawała do rosołu. Pycha!!
SmakolykiJoanny 10.04.2013 11:19
Też jestem leniwa hi hi ale zabawa była przednia moja córka też brała w niej udział .
ben-ka 10.04.2013 11:10
Tylko pozazdrościć tego makaronu ja już za leniwa jestem żeby robić.
reniatka 10.04.2013 10:58
idealny- domowy najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak