Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZASZŁYKI ZE SCHABU Z WĘDZONĄ SŁONINĄ

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1,2 kg
cebula 300 gram
słonina wędzona 150 gram
olej do smażenia 4-5 łyżek
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1,5 (wędzona)

Przepis i sposób przygotowania na: SZASZŁYKI ZE SCHABU Z WĘDZONĄ SŁONINĄ

Schab umyć,osuszyć,pokroić na plastry o grubości 2 centymetrów a następnie na kawałki o szerokości około 5 na 5 centymetrów.Pokrojone kawałki schabu przełożyć do miski dodać przyprawę do mięsa wieprzowego,wędzoną paprykę,czosnek granulowany i sól do smaku,wymieszać i odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.Cebulę obrać,pokroić w centymetrowe plastry,wędzoną słoninę pokroić w cienkie plasterki.Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki doprawionego schabu,plasterki słoniny i cebuli aż do wyczerpania składników.Na dużej patelni rozgrzać olej,ułożyć szaszłyki i wstępnie obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron przez około 10 minut.Teraz podlać szaszłyki wodą i dusić pod przykryciem przez 20 minut.Następnie odkryć szaszłyki i dosmażyć jeszcze przez 10 minut od czasu do czasu je odwracając.Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 15.02.2014 13:12
pyszne jedzonko,lubimy takie
Alex_M 10.06.2013 15:30
swietne szaszlyki :)
olkaaa 08.06.2013 10:50
bardzo fajne
alaaa 28.05.2013 18:24
bardzo apetycznie wyglądają
misia53 21.05.2013 14:08
takich nie robiłam , wygląedaja fantast5ycznie
Motorek 16.05.2013 09:16
rewelacyjna kolacja
IZABELA29 24.04.2013 08:17
tłuściutkie jedzonko...smaczne ale nie dla mnie
barbara11561 24.04.2013 07:31
wyglądają bosko:)
adelajda 23.04.2013 17:47
super smaczne !
mirosława4 15.04.2013 19:05
czas grillowania zacząć! ale bym zjadła takiego szaszłyczka pychota!!
Krystyna32 14.04.2013 07:00
bardzo smaczne
Wacław 13.04.2013 14:13
bardzo apetyczne,juz na sam widok ślinka leci !
smakoszek 12.04.2013 19:27
rewelacyjnie smakują
Ada-Gaba 12.04.2013 13:04
wyśmienita kolacja
Ewa104 11.04.2013 09:18
Przepraszam,miałam napisać słonina a pisałam boczek.Chyba brak kofeiny mi to uczynił.Pozdrawiam!
Ewa104 11.04.2013 09:17
Częściej używam karkówki do szaszłyków,ale w Twojej wersji schab połączony z boczkiem mi się podoba.Schab jest mięsem suchym,więc tłuszcz który wytopi się z boczku to zrównoważy.
anemon 10.04.2013 21:20
Wspaniale się prezentują Twoje szaszłyki.
Janina 10.04.2013 16:43
Bardzo smaczne
idealme 10.04.2013 14:08
ależ kalorie !
paulina2157 10.04.2013 12:01
super smaczne muszą być te szszłyki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak